NIEUWS

 

18-12-2020

De Peertil heeft besloten de richtlijnen van de KNHS, FNRS en Sectorraad Paard te volgen:

Om reisbewegingen en contacten zoveel mogelijk te vermijden worden (pas)afspraken uitgesteld tot na 19 januari, tenzij er een medische noodzaak is en men dus wordt doorverwezen door een dierenarts.

Het blijft wel mogelijk zadels en harnachement ter reparatie af te geven en op te halen.

 

20-21 januari 2017

Afgelopen weekend ben ik, met collega’s uit verschillende landen, aanwezig geweest bij een meeting van SeaBis. Er werden nieuwe producten getoond, en we hebben meegepraat over nieuw te ontwikkelen zadels. Een zeer interessant en inspirerend weekend!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 november 2016

Vandaag heb ik het certificaat gehaald voor de basiscursus bitfitting. Aan de orde kwamen onderzoek van het paardenhoofd, het gebit, controle van het hoofdstel en de ligging van het bit, en de verschillende soorten bitten en hun inwerking. Evenals een slecht passend zadel, kan ook een slecht passend bit van invloed zijn p de gangen van een paard. Heel fijn om naast het zadel, nu ook het hoofdstel en het bit te kunnen controleren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oktober 2016

 

De Peertil heeft zich aangesloten bij HorseConnect, een samenwerkingsverband van verschillende professionals in de paardenbranche, zoals trainers, zadelpasser en-makers, osteopaten, chiropractors, fysiotherapeuten, hoefverzorgers, dierenartsen enz. De professionals werken samen en wisselen kennis uit. Hierdoor kunnen we paarden en ruiters nog beter van dienst zijn. De aangesloten leden zijn te vinden op www.horseconnect.nl

 

 

 

 

maart 2016

Vanaf nu kunnen betalingen bij De Peertil ook met PIN worden gedaan.                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20-21 november 2015

Zadelmakers en -passers hebben een zeer informatief en leerzaam weekend gehad bij SeaBis (www.seabis.de). Er komen mooie nieuwe producten op de markt!                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

September 2015

In september werd een bijscholingsdag bezocht die was georganiseerd door de Beroepsvereniging van Zadeldeskundigen (BVZD). Janna Kroes vertelde in de ochtend wat de Bowen therapie inhoudt, en behandelde een paard. De verbeteringen in stap en draf aan de longe waren duidelijk zichtbaar. 

’s Middags werd op een Flexchair (aangesloten op een beeldscherm) bij een aantal ruiters de uitwerking getoond van houding en bewegingen. Daarna kregen deze ruiters op hun paard aanwijzingen om hun houding en bewegingen te verbeteren. Met enige (soms kleine) veranderingen liepen alle paarden beduidend beter en meer ontspannen onder het zadel.

                         

 

 

 

maart 2015

In maart zijn mijn collega Karin Boer (Zorro’s Zadelservice in Delft) en ik naar Duitsland geweest voor een traineeship bij Sommer, de grootste zadelmakerij in Europa. We hebben gewerkt in de zadelmakerij, hebben veel geleerd over de Sommer zadels, en hebben uiteindelijk ons certificaat gekregen om maatzadels te mogen aanmeten voor Sommer.

 

 

 

10 januari 2015

Zaterdag hebben een aantal zadelpassers/zadelmakers een door de BVZD georganiseerde bijscholingsdag gehad. Fysiotherapeute Tunna Morriën leerde ons kritisch kijken naar het skelet en de spieren van een paard: wat is goed, en wat is afwijkend. En dit gerelateerd aan het werk dat een paard moet doen. Wanneer spreek je van ongemak, en wanneer is een paard patiënt, oftewel, wanneer kun je nog wel een zadel passen, en wanneer verwijs je eerst door naar een fysiotherapeut, dierenarts of osteopaat. Een erg leerzame dag.

                      

 

 

 

                      

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

januari 2015

In november 2014 bestond De Peertil vijf jaar. Reden voor een klein feestje en een leuke actie voor de klanten. In januari 2015 krijg je twee weken lang (van 5 t/m 18 januari) 5% korting op alle diensten en artikelen (uitgezonderd zijn reis- en verzendkosten). Ook op consulten die in deze twee weken worden afgesproken, maar later worden uitgevoerd, is de korting van toepassing. Hetzelfde geldt voor artikelen die in deze twee weken worden besteld, maar later worden geleverd.    

 

 

9 december 2014

Afgelopen weekend zijn we samen met collega Karin Boer van Zorro’s Zadelservice uit Delft naar Duitsland geweest om nieuwe zadels uit te zoeken. Er zijn enkele modellen gekocht van de merken Ruiz Diaz, SeaBis en Avantgarde. Informatie over deze zadels volgt later via de facebookpagina van De Peertil, deze website en via de Nieuwsbrief.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 november 2014

Op donderdag 20 november is RTV Noord in Stedum geweest om het zadelpassen te filmen voor het programma “Dam Op”. Ik heb uitgelegd waar zoal op gelet wordt bij het controleren van de pasvorm van een zadel. Het was een leuke ochtend, met medewerking van Robin Luurssen en Bo. De uitzending is zaterdag 20 december op TV Noord.

                                  

 

 


september 2014

De zadels van MSFC gaan verder onder de naam ESTA (Equine Saddlery Training & Advice). Een andere naam, een ander logo, een andere zadelhoes….

Aan de modellen verandert echter niets.

 

4 februari 2014

De dag na de Spoga Horse beurs werd nog een bezoek gebracht aan een leerhandel in het zuiden des lands. Het deskundige personeel weet veel van de verschillende soorten leer, en, ook belangrijk, weet welk leer geschikt is voor het zadelmakersvak. De Peertil heeft een mooi vel halster/hoofdstel/broekriem-leer gekocht dat alleen is ingevet (congnackleur), en enkele vellen dunner leer voor tasjes en hoesjes. De leerhandel heeft veel kleuren dun leer voor onderlegging van halsters en hoofdstellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 februari 2013

Maandag 3 februari ben ik met een collega naar de grote zadelmakersbeurs (Spoga Horse) in Keulen geweest. We hebben er goede zaken kunnen doen. Bij Kavalkade heb ik een dressuur- en een springzadel besteld, plus pads met inlages, zadeldekjes en singels. Bij Sommer bestelde ik twee dressuurzadels, singels en een zadelpers om zadels aan de voorkant breder of smaller te kunnen maken. Meer informatie hierover volgt als de bestelde artikelen binnen zijn.

Leukste nouveauté bij Sommer: een zadel met verwarming in de zitting.

 

 

                                                                                                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 oktober 2013

De Beroepsvereniging van Zadeldeskundigen organiseerde een bijeenkomst waarop een leerlooier kwam vertellen over verschillende aspecten van leer. Aan bod kwamen de verschillende leersoorten, de opbouw van leer, verschillende manieren om leer te looien en af te werken en het onderhoud van leer. Al met al een interessante en leerzame dag.

 

10 augustus 2013

Vorige zaterdag heb ik met een collega de stand van de MSFC bemand op de oogstdag in Lhee. We hebben voorlichting gegeven, reparaties uitgevoerd, en weer veel leuke paarden- en hondenmensen ontmoet.

                                       

 

 

 

10 juli 2013

We hebben een gezellige dag gehad bij het goed georganiseerde Concours Hippique op Schiermonnikoog. De Peertil heeft kleine reparaties uitgevoerd en informatie gegeven met betrekking tot de pasvorm van zadels. Al met al een zeer geslaagde dag.                                                                                                                                      

 

 

10 juli 2013

Op het eiland Schiermonnikoog wordt elk jaar op de tweede woensdag van juli (dit jaar op 10 juli) het Nationaal Concours Hippique Schiermonnikoog gehouden, een dag met springwedstrijden, tuigpaarden en shows. De Peertil zal die dag aanwezig zijn met een stand van de zadelmakerij. Er is een gediplomeerd zadelmaker/zadelpasser aanwezig.

De aanvang is om 10:15 uur.

 

Voor meer informatie en het programma, zie www.concoursschiermonnikoog.nl.

                                            

 

 

februari 2013 

Verkrijgbaar bij De Peertil: de Fairfax Performance singel. 

Fairfax Saddles bracht eind augustus een nieuwe singel op de markt waarvan bewezen is dat het de symmetrie van paarden en de vrijheid in de beweging verbetert. De singel is zo revolutionair, dat het design geheimgehouden werd tot na de Olympische Spelen. Deze Fairfax Performance singel droeg bij aan het succes van de Britse teams tijdens de Olympische Spelen. 

 

 

 

 

4 januari 2013

Deze week heeft De Peertil een leernaaimachine aangeschaft. Deze zal vooral gebruikt worden voor o.a reparaties aan zweetbladen en dekens, en voor het stikken van de randen van singels en onderlegging van halsters en hoofdstellen. Kortom, alle stikwerk waar niet veel kracht op wordt uitgeoefend. Stikwerk dat echt sterk moet zijn, wordt met de hand gedaan.

                                          

 

 

1 oktober 2012

Zoals iedereen weet, is per 1 oktober de BTW verhoogd van 19% naar 21%.

De Peertil handhaaft echter huidige prijzen tot het eind van het jaar.

 

2 september 2012

Op 2 september ben ik met een aantal collega’s naar Spoga horse geweest, een grote zadelmakersbeurs in de Kölnmesse in Keulen. Er waren veel zadelfabrikanten aanwezig, die hun oude en nieuwe modellen showden, met veel nieuwe snufjes, en ook mogelijkheden om een zadel nog beter te kunnen aanpassen. En er waren stands met zadelmakersbenodigdheden, -gereedschappen en leer. Verder een nieuw apparaat om de paardenrug nog beter te kunnen opmeten, en natuurlijk veel ruitersportkleding.

We hebben er veel gezien op zadelgebied, ik heb mijn netwerk uitgebreid, en aan het eind van de dag bij Mountain Horse nog een mooie jas gescoord.

                

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 augustus 2012

Vanaf nu verkoopt De Peertil ook Massimo zadels. Deze zadels zijn ontwikkeld door Zeitler Sport & Freizeit uit Duitsland. Het biedt vooral perspectieven voor paarden waar de standaardzadels niet of moeilijk op passen. Massimo werd oorspronkelijk ontwikkeld voor brede paarden, maar ontpopte  zich als een ideale mogelijkheid voor alle paarden- en ponyruggen. 

Het Massimo zadel is uniek door de extreme keuze aan kamerbreedtes. Daar waar de meeste merken slechts enkele breedtes hebben, biedt Massimo een keuze uit 15 breedtes. Dat betekent dat er heel smalle zadels zijn voor paarden met een extreem hoge schoft en heel brede zadels voor ronde paarden met weinig schoftontwikkeling. Alle zadels zijn voorzien van een breed kussenkanaal, die de ruggengraat ontlast en de druk over de brede kussens verdeelt. Door de rechte plaatsing van de eerste singelstoot en de optimale pasvorm hebben de zadels een vaste ligging. De diepe zit geeft de ruiter extra zekerheid. Massimo zadels zijn nu ook verkrijgbaar voor paarden met een korte rug. De  zadels zijn 5 cm korter dan normaal.

Voor een geringe meerprijs kan het zadel naar wens worden aangepast – of het nu om kleurcombinaties gaat van het zitvlak en de kniewrongen, of simpelweg het aanbrengen van een paar extra ringen voor bepakking.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 augustus 2012

Op zaterdag 11 augustus was De Peertil, evenals de vorige twee jaren, weer aanwezig in de MSFC stand op de Oogstdag in het Drentse Lhee. De oogstdag is een grote, gezellige braderie met (oude) ambachten, verkoopstands en kunst. In onze stand laten we zien hoe het zadelmaken in zijn werk gaat, hoe een zadel er van binnen uitziet, wat zadelmakers daarnaast maken (halsters, hoofdstellen en dergelijke) en welk gereedschap er zoal gebruikt wordt. Het was een gezellige dag, met mooi weer en veel aanloop.

Er kwam zelfs iemand met haar paard naar de braderie om het zadel te laten nakijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

juni 2012

De MSFC heeft een nieuw zadel in het assortiment, de MSFC Ocala Pro.

De Ocala Pro is net als onze Professional een zeer comfortabel zadel voor zowel paard als ruiter en is speciaal geschikt voor paarden die eerder rugproblemen hebben gehad door een verkeerd passend zadel. Het zadel is gebouwd op een speciale boom dat is ontwikkeld voor het iets sterker gebouwde paard met vaak bredere ruggenwervels en een bredere gespierde rug. Het zadel heeft een wijde kamer waardoor de wervelkolom volledig vrij blijft en het paard optimale bewegingsvrijheid wordt geboden. Dit zadel heeft een speciaal ontwikkeld kussen met een extra groot draagoppervlak waardoor ten eerste het gewicht van de ruiter optimaal wordt verdeeld over de rug van het paard en ten tweede er een grote schoudervrijheid ontstaat. Door de speciale singelstoten is het mogelijk het zadel zo stabiel mogelijk op de rug van het paard te laten liggen. Dit zadel is ook zeer geschikt voor het barokke paard.

 

februari 2012

Zadelmakerij De Peertil heeft een nieuw logo. Het oude logo (een bruin paardenhoofd op een groene achtergrond) is vervangen door een vrolijk steigerend paardje in een cirkel, gebaseerd op het hekje van de Stedumer Peertil in Stedum (zie: De Peertil). Het logo is ontworpen door Kasemir Publiciteit en Vormgeving in Groningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6-12 november 2011

Ik ben een week in Engeland geweest voor een stage bij Cirencester Saddlery, onder leiding van Laurence, Issi en Emily, alledrie Master Saddlers. Ik heb (delen van) verschillende singels gemaakt, en heb nog meer geleerd over verschillende zadels. Issi heeft uitgelegd hoe een op maat gemaakt hoofdstel er uit moet zien, en hoe die wordt gemaakt. Binnenkort verkrijgbaar bij De Peertil: hoofdstellen met een anatomisch kopstuk, dit is een kopstuk met uitsnijdingen achter de oren van het paard, waardoor daar minder druk ontstaat.

 

15 oktober 2011

Op deze dag zal ik een bijscholingsseminar bijwonen over drukmetingen en de invloed van de pasvorm van zadels en de ruiter hierop.

 

13 augustus 2011

Op 13 augustus zal ik met enkele collega’s de MSFC-stand bemannen op de oogstdag in Lhee, om het zadelpassen en zadelmaken onder de aandacht te brengen. De oogstdag is een grote, gezellige braderie met oude ambachten en veel verschillende verkoopstands.

 

juli 2011

De oprichting van de Beroepsvereniging van Zadeldeskundigen is een feit. 

De Peertil is lid geworden van deze vereniging. De beroepsvereniging zal mede zorgen voor bijscholing van de aangesloten leden.

 

juni 2011

De MSFC heeft een nieuw zadel, De MSFC Ultimate. Het is een dressuurzadel voor paarden met een niet té hoge schoft, maar wel wat breder gebouwd, en met een vlakke brede rug. Het zadel heeft een uitstekende drukverdeling door de dropped panels en de brede kussens. De kussens zijn iets korter en minder hoog gebouwd aan de achterkant, waardoor het ook goed past op paarden die wat overbouwd zijn. Er worden twee maten knieblokken bijgeleverd, die met klittenband worden bevestigd, maar het zadel kan ook met vaste wrongen worden besteld. Verder heeft het zadel point- en V-strap singelstoten, waardoor het een stabielere ligging heeft op wat rondere paarden.