DE KUSSENS

 

Bijvullen en hervullen

De conformatie van een paard kan veranderen door huisvesting, voeding of training; het kan spiermassa ontwikkelen of juist verliezen, vaak al binnen een aantal weken. In sommige gevallen zal het nodig zijn een ander zadel voor het paard aan te schaffen, maar als de veranderingen niet al te drastisch zijn, kan de pasvorm verbeterd worden door aanpassing van de vulling in de kussens.

 

In de loop van de tijd gaat de (synthetische) wol in de kussens vervilten en samenklonteren, waardoor oneffenheden ontstaan, en de kussens harder en bobbelig worden. Dan is het tijd om de kussens opnieuw te laten vullen.

 

Tussentijds kan worden volstaan met het bijvullen van de kussens. Dit wordt altijd op locatie gedaan, omdat de kussens worden aangepast aan het paard. Wanneer intensief wordt gereden is het aan te bevelen elk half jaar de kussens te laten nakijken, bij minder intensief gebruik wordt een jaarlijkse controle aangeraden. Ook wanneer de kussen opnieuw zijn gevuld, worden de laatste aanpassingen op locatie gedaan om de pasvorm zo goed mogelijk te laten zijn. Na enige weken heeft de wol zich gezet, en wordt nogmaals de pasvorm gecontroleerd. Zo nodig wordt de vulling aangepast. Deze controle en eventuele bijvulling zijn bij de prijs inbegrepen.

 

Flair

Bij het Flair-systeem is het dragende deel van de kussens voorzien van foam en vier luchtkussens, hetgeen zeer comfortabel is voor het paard. De vier kussens zijn afzonderlijk aan te passen; het vullen van de luchtkussens gaat eenvoudig met behulp van een pompje. Hierbij zit de ruiter op het paard. Wannneer het paard verandert kunnen de kussens gemakkelijk weer worden aangepast. 

Voor paarden met een problematische rug (bijvoorbeeld eenzijdig weggevallen bespiering, asymmetrische schouders of een erg weke rug) kunnen luchtgevulde kussens een uitkomst zijn.

Het Flair-systeem zit standaard in WOW zadels, en in naar Flair omgebouwde bestaande zadels. Ombouwen van bestaande zadels wordt niet meer gedaan. De Peertil kan wel behulpzaam zijn bij het aanpassen van de lucht in zadels met Flair kussens.