DE PASVORM VAN HET ZADEL

 

Niet het merk, de kwaliteit van het leer, het zadeltype of de kleur zijn belangrijk voor een zadel, maar de pasvorm. De boom van een zadel is het belangrijkste hiervoor. Met een slecht passende boom krijg je nooit een goed passend zadel.

 

De pasvorm is niet te veranderen door middel van de kussens. Toch zijn ook de kussens een niet onbelangrijk onderdeel van het zadel. Ze moeten de contouren van de paardenrug volgen, zodat de druk op de rug overal even groot is. Ze moeten stevig genoeg zijn om het gewicht van de ruiter te dragen zonder dat de boom in de paardenrug gaat drukken, maar zacht genoeg om comfortabel te zijn voor het paard. De kussens moeten glad zijn, er mogen geen bobbels en kuilen in zitten.

 

Het zadel moet aan de voorkant ver genoeg achter de schouderbladen liggen om deze voldoende ruimte te geven voor de beweging van het paard. Aan de achterkant mag het zadel niet voorbij de laatste borstwervel komen. Daarachter worden de weke delen niet beschermd door ribben, en daar hoort  het zadel dus niet op de rug te drukken. Het zadel moet van voor naar achter in balans liggen en de kamer moet voldoende ruimte bieden aan de wervelkolom.

 

De ruiter moet ontspannen in het zadel kunnen zitten, zonder in een bepaalde houding gedwongen te worden. Het zadel mag niet te groot of te klein zijn.

 

En natuurlijk moet het zadel na het aansingelen en tijdens het rijden goed blijven liggen, zonder te verschuiven of te klapperen. De bevestiging van de singelstoten en het type singel zijn hier ook van belang.