NIEUWE ZADELS

 

De Peertil verkoopt nieuwe zadels van de merken Deuber & Partner, ESTA (MSFC), Fairfax, Kavalkade, Kent & Masters, Massimo, Ruiz Diaz, SeaBis, Sommer en Thorowgood. De zadels zijn onderverdeeld in dressuurzadels, veelzijdigheidszadels, springzadels, ponyzadels en overige zadels. In de laatste categorie worden zadels ondergebracht die niet in een van de andere categorieën passen, onder ander IJslander zadels, vrijetijdszadels, trail-zadels, enzovoort.

 

Niet alle modellen van onderstaande merken zijn op de volgende pagina’s te zien. Voor uitgebreide informatie en meer modellen kun je kijken op de sites van de verschillende merken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Thorowgood zadels zijn de enige kunststof zadels die met de hand gemaakt worden. Ze worden vervaardgd in de Fairfaxfabriek in Wallsall in Engeland. De zadels hebben een lederlook en delen van echt leer (T8) of zijn volledig van kunststof met een zitting en wrongen in suèdelook (T4). Ze zijn licht in gewicht en gemakkelijk in onderhoud. De kopijzers zijn verwisselbaar, en ze hebben meerdere singelmogelijkheden. De kussens zijn gevuld met wol.

 

De verwisselbare kopijzers zijn er in twee maten:

De kortere S-Bar voor de Cob zadels.

De langere R-Bar voor de warmbloed zadels. 
R-Bars zijn niet verkrijgbaar in de maat Extra Extra Wide.

 

 

 

 

Kent & Masters zijn leren zadels uit de Fairfaxfabriek. De zadels zijn gebouwd op een overwoestbare kunststof boom, de Sima tree, voor meer ruimte bij de schoft en een stabiele zit van de ruiter. Op de boom zit levenslange garantie. De zadels hebben dezelfde  verwisselbare kopijzers als de Thorowgood- en Fairfaxzadels (zie bij Thorowgood). Drie verschillende, makkelijk aan te passen singelsystemen zorgen voor een stabiel liggend zadel. De kussens van Kent & Masters zadels zijn gevuld met eersteklas wol.

 

De hoge schoftmodellen (HW) hebben aan de voorkant iets dikkere kussens en een meer teruggesneden kamer, zodat het zadel niet op de schoft komt te liggen. De cobmodellen zijn geschikt voor rondere paarden met een vlakke rug en lage schoft. Ze hebben dunnere kussens, waardoor het zadel dichter bij het paard blijft, en daardoor minder kans heeft om te schuiven.

 

Kent & Masters heeft een Original serie en een S-serie.

De S-Serie is luxer afgewerkt. Het heeft diepere, dragende kussens en een wijde en flink teruggesneden kamer waardoor het zadel volledige vrijheid geeft bij de schoft en over de ruggengraat. Voor een overzicht van alle modellen zie www.kentandmasters.co.uk.

 

 

SeaBis, eerder leverancier van Ruiz Diaz en Pessoa zadels, heeft zelf een aantal dressuur- en springzadels ontwikkeld, die onder eigen naam op de markt worden gebracht. De zadels zijn gebouwd op een onbreekbare flexibele carbonvezel boom, waardoor de ruiter de bewegingen van het paard goed kan volgen. Er wordt levenslange garatie gegeven op de boom. De kussens zijn gevuld met synthetische wol. De zadels hebben een verwisselbaar kopijzer (X-change systeem), waardoor ze gemakkelijk zijn aan te passen aan verschillende paarden, en mee kunnen groeien met een paard. De zadels worden gemaakt van eersteklas leer. Bij de Pro-modellen wordt oersterk, en toch soepel buffelleer gebruikt. Voor een overzicht van alle modellen zie www.seabis.de.

 

 

Fairfax zadels worden, evenals de Thorowgood en de Kent & Masters zadels, gemaakt in de Fairfaxfabriek in Wallsall. Fairfax Competition zadels zijn leren zadels, en ontworpen door professionals voor professionals.

 

Het team achter deze zadels combineerde in het ontwerp de expertise van internationaal rijdende professionals, zadelpas-inzichten en technische kennis met twee decennia Engelse zadelervaring voor het maken van de zadels. Fairfax zadels  hebben dezelfde verwisselbare kopijzers als de zadels van Thorowgood en Kent & Masters (zie bij Thorowgood).

 

 

 

Ruiz Diaz zadels zijn gebouwd op eeen onbreekbare flexibele carbonvezel boom, waardoor de ruiter de bewegingen van het paard goed kan volgen. Op de boom zit levenslange garantie. De kussens zijn gevuld met synthetische wol op een ademende neopreenlaag. De zweetbladen van de dressuurzadels zijn verkrijgbaar in standaard, lang en extra lang. De zadels hebben een verwisselbaar kopijzer (X-change systeem).

 

 

 

Sommer zadels worden gebouwd op een kunststof zadelboom met een kopijzer waarvan de wijdte middels een zadelpers meermalen aan te passen is. Er wordt eersteklas Europees leer gebruikt. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid. Zo kan gekozen worden uit 47 modellen, verschillende bomen (standaard, smallere twist, uitsparingen voor schaambeen en/of zitbeenknobbels, boom tot 21½”), keus uit vlakke, halfdiepe of diepe zit, leer in meer dan 30 kleuren en prints, 14 bies-kleuren, 17 kleuren stiksels, langere zweetbladen, 7 soorten kussens en 18 soorten wrongen.

Ook kunnen extra versieringen worden aangebracht, zoals strassstenen of onderdelen in lakleer of roggeleer.

De Remos-lijn is voordeliger, maar heeft ook minder keuzemogelijkheden.

Verder is er de mogelijkheid een zadel geheel op maat te laten maken.

Sommer geeft 1 jaar garantie op het leer, en 30 jaar op de boom.

 

 

 

MSFC zadels worden in Engeland met de hand gemaakt van eersteklas materialen.

Naar aanleiding van de inzichten van MSFC (Master Saddle Fitting Consultants) zijn anatomisch verantwoorde zadels ontworpen met een optimale pasvorm, speciaal gevormde kussens voor een optimale drukverdeling en prima zitcomfort voor de ruiter. De kussens zijn gevuld met de beste kwaliteit wol.

 

 

 

 

 

 

Het Massimo zadel is uniek door de extreme keuze aan kamerbreedtes. Daar waar de meeste merken slechts enkele breedtes hebben, biedt Massimo een keuze uit 15 breedtes. Dat betekent dat er heel smalle zadels zijn voor paarden met een extreem hoge schoft en heel brede zadels voor ronde paarden met weinig schoftontwikkeling. Massimo zadels zijn gebouwd op een houten boom, die eenmalig 1-2 boommaten te verbreden of te versmallen is.

Op de boom wordt 5 jaar garantie gegeven. Alle zadels zijn voorzien van een breed kussenkanaal, die de ruggengraat ontlast en de druk over de brede kussens verdeelt. Door de rechte plaatsing van de eerste singelstoot en de optimale pasvorm hebben de zadels een vaste ligging. De diepe zit geeft de ruiter extra zekerheid. Massimo zadels zijn ook verkrijgbaar voor paarden met een korte rug. De  zadels zijn 5 cm. korter dan normaal.

Voor een geringe meerprijs kan het zadel naar wens worden aangepast, bijvoorbeeld voor kleurcombinaties van het zitvlak en de kniewrongen, of het aanbrengen van extra ringen voor bepakking. Er kan gekozen worden uit zwart en vier kleuren bruin (zie foto).