ZADELONDERLEGGERS

 

Een zadel wordt op de blote rug van het paard aangemeten, dus zonder pad of zadeldekje. Een goed passend zadel wordt het beste gereden met een dun dek eronder. Een dik pad kan de pasvorm van het zadel veranderen (vernauwing van het zadel).

 

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een corrigerend pad onder het zadel te gebruiken, bijvoorbeeld bij een scheef paard (dat door training meer symmetrisch zal worden), bij een paard met spieratrofie (dat na training zijn spieren terug zal krijgen), of bij een paard waarvan wordt aangenomen dat het binnen korte tijd in spiermassa zal toenemen. In deze gevallen is het gebruik van een pad tijdelijk.

 

Bij maneges, handelsstallen en africhtingsstallen, waar zadels vaak voor meerdere paarden worden gebruikt, kunnen pads een uitkomst zijn. Hiermee wordt met een beperkt aantal zadels voor elk paard de best haalbare pasvorm verkregen (zie maneges en handelsstallen).

 

Voor het corrigeren van de pasvorm gebruik ik pads van MSFC, Prolite en Kavalkade. Dit zijn therapeutische pads, die aan verschillende omstandigheden kunnen worden aangepast middels losse inlages. Een corrigerend pad kan (tijdelijk) een goede aanvulling zijn op een zadel dat niet perfect past. Het kan echter nooit een goed passend zadel vervangen.

 

 

Verschillende zadelonderleggers en pads zijn te vinden in de winkel van De Peertil