HET ZADELPASCONSULT

 

Wil je weten of jouw zadel (nog) goed op jouw paard past? Wil je weten of dat mooie tweedehands zadel wel de goede  pasvorm heeft voor jou en jouw paard? Of wil je bij de aanschaf van een nieuw zadel zeker weten dat het goed ligt op jouw paard, en dat jij er goed op kunt zitten? Laat dan een zadelpasconsult uitvoeren.

 

Bij een consult wordt gekeken naar het paard, het zadel en de ruiter. Afhankelijk van het beoogde doel van het consult en de situatie kunnen de volgende punten aan bod komen: 

 

Ik informeer naar de conditie en eventuele oude blessures van zowel het paard als de ruiter. Beide kunnen van invloed zijn op het rijden.

 

Ik bekijk de conformatie van het paard, en controleer het op eventuele (over)gevoeligheden aan rug, buik en benen. Ik bekijk de bewegingen van het paard in stap en in draf. Het is mogelijk dat een paard dermate veel last heeft van een blessure dat verder passen van een zadel onverantwoord is. In dat geval zal ik eerst doorverwijzen naar een dierenarts of fysiotherapeut.

 

Ik neem drie maten van het paard (achter de schoft, ter hoogte van de achtiende rib, en over de lengte van de rug), en ik bepaal de conditiescore.

 

Als er een zadel aanwezig is zal ik deze controleren. De pasvorm voor het paard en de ruiter wordt niet verder bekeken wanneer het zadel onveilig is (bijvoorbeeld door loszittende singelstoten), of in slechte conditie (bijvoorbeeld door een asymmetrische vorm of een gebroken boom).

 

Is het zadel goed, dan beoordeel ik de pasvorm van het zadel eerst op het staande paard. Ik bekijk onder andere of de boommaat goed is, of de kamer voldoende ruim is, of het zadel niet te lang is en of het goed in balans ligt. Past het zadel niet goed op het paard, dan is de pasvorm voor de ruiter controleren niet meer nodig.

 

Is de pasvorm van het zadel voor het paard goed, dan kan de pasvorm voor de ruiter worden bekeken, ook in stand. Is het zadel niet te groot of te klein? Wordt de ruiter niet in een slechte houding gedwongen? Zit de ruiter in balans op het zadel?

 

Wanneer het zadel voor zowel het paard als de ruiter een goede pasvorm heeft, zal ik, als het mogelijk is om het paard te berijden, kijken of het zadel goed blijft liggen tijdens het rijden. Het is het belangrijk dat degene die het paard zal berijden aanwezig is om het zadel te testen. Wanneer rijden niet mogelijk is door bijvoorbeeld een blessure, of omdat het paard nog niet beleerd is, dan blijft dit onderdeel achterwege.

 

Als de aanschaf van een nieuw zadel wordt overwogen, kunnen verschillende zadels gepast worden.

 

Ik geef advies over eventuele aanpassingen, veranderingen of reparaties aan het aanwezige of aan te schaffen zadel. 

Reparaties en veranderingen kan ik zelf voor je uitvoeren (zie zadelmakerij).

 

Een consult neemt, afhankelijk van het doel ervan, één tot drie uur in beslag.